גיבוי – הסבר ומילון מונחים
מערך הגיבוי הוא כנראה המרכיב הקריטי ביותר בעת קריסת מערך השרתים והמידע של בית העסק. רק עסקים מועטים מבצעים גיבוי אמיתי שיאפשר שחזור מלא של מערך המידע היקר של בית העסק ברגע האמת. זאת, למרות העובדה שהעורף הישראלי הפך לפגיע יותר מבעבר. בשנים האחרונות אנו עדים להתגברות של התרחשויות ביטחוניות כגון נפילות טילים ופצצות מרגמה על ערים מאוכלסות, ובהן עסקים אשר חלקם פעילים אף בשעת מלחמה, ניתן להסיק מכך שכיום מערכי המידע והשרתים של בית העסק הישראלי פגיעים אף יותר מבעבר.
על מנת לבנות מערך גיבוי יעיל אשר ידע להתמודד עם אירועים קיצוניים המסכנים את מערך המחשוב והמידע של בית העסק, יש לנקוט מספר צעדים:
1. גיבוי יומי של המידע, המתעדכן לאתר ממוגן או לאתר מרוחק מאזור הסכנה
חשוב לשמור מספר עותקים רב ככל הניתן של מידע במספר מיקומים שונים. כך אתם מקטינים את הסיכוי לאובדן מידע. אין מאה אחוז הגנה. המציאות תמיד עולה על כל דמיון כשבאים לצפות תרחישים של אובדן מידע. לצורך זה, ישנם פתרונות גיבוי בענן אוטומטיים. חברות גיבוי מובילות מאפשרות גיבוי אוטומטי ומאובטח של המידע העסקי שלכם למספר מיקומים מרוחקים וממוגנים.
2. יצירת IMAGE של מערכת ההפעלה (כונן ה-SYSTEM) של השרתים בחברה
כחלק ממערך ההגנה וההתאוששות מאסון של המחשוב העסקי יש לדאוג כי קיים אימאג' (IMAGE, צילום מצב) עדכני של כונן ה-SYSTEM של השרתים והמחשבים החשובים בעסק. חשוב לאחסן או לגבות העתק זה במקום מרוחק מבית העסק. חשוב לזכור: ברוב המקרים כשמחליפים שרת, מדובר בחומרה חדשה, ולכן האימאג' של מערכת ההפעלה לא יעבוד על החומרה החדשה. קיימות היום מספר תוכנות המאפשרות יצירת אימאג' שיוכל לעבוד עם כל סוג של חומרה שתומכת במערכת ההפעלה. הידועה שבין התוכנות שמאפשרות יצירת אימאג' של כונן הינה נורטון גוסט, אבל כיום תכונה זו קיימת במספר רב של תוכנות ומערכות גיבוי. בנוסף ישנה חשיבות רבה לגיבוי ה- System State של מערכת ההפעלה. ה-System State מכיל את הרג'יסטרי של מערכת ההפעלה ובשרתים מסוג Domain Controllers הוא מכיל גם את נתוני ה- Active Directory המכילים את נתוני המשתמשים והגדרות הרשת העסקית. שירותי גיבוי מרוחק מאפשרים כיום גיבוי System State. אפשרות זו, מוצעת כיום על ידי חברות מחשוב רבות.
3. עריכת תוכנית התאוששות מאסון המכילה פירוט הצעדים שיש לבצע על מנת לחזור לפעילות
גם בעסק קטן אפשרי לדאוג לתוכנית, אפילו בסיסית, להתאוששות מאסון וחזרה לפעילות בתקציב נמוך יחסית. מסמך זה מפרט את סדר הפעולות, כולל חלוקת תפקידים, שיש לנקוט בהן על מנת להחזיר את העסק לפעילות מלאה.
4. ביצוע של בדיקות שחזור מדגמי באופן תקופתי
יש לבצע שחזורים יזומים של מידע שנבחר באופן מדגמי ממערך הגיבוי כדי לוודא את אמינות הנתונים שנמצאים בגיבוי. יש חשיבות עליונה לבדיקת אמינות המידע, מפני שגיבוי לא תקין עלול להוביל לאובדן מידע.
5. ריכוז וארגון המידע בצורה מקצועית
יש חשיבות רבה לדרך בה מאוחסן המידע העסקי. הסדר והארגון של המידע העסקי מאפשרים גיבוי נכון ומסודר של המידע. הסדר יאפשר שחזור קל ומהיר במקרה הצורך. לדוגמה: אפשר לגבות ולשחזר בקלות ובמהירות כשהספריות ממוינות לפי שנים. בנוסף, אין צורך לבצע גיבוי יומי לחומר ישן שאינו מתעדכן ועל-כן הפרדה נכונה של החומר תאפשר גיבוי יומי לחומרים החדשים כגון: מיילים, מערכת הנהלת חשבונות וכו'. וגיבוי סטטי לעיתים רחוקות של המידע הישן. ניתן לאחסן את המידע הישן והסטטי על גבי מדיה ניידת ולשים אותה במקום ממוגן מחוץ לבית העסק.
6. שמירה על סיסמאות
יש לשמור את הסיסמאות המשמשות להרשאות ברשת העסקית. . מומלץ ביותר לא לשמור סיסמאות במחשב עצמו. מומלץ לשמור את הסיסמאות החשובות רשומות באופן ידני או מודפסות על דף במקום נעול ומוגן. באופן כזה שום האקר לא יוכל להגיע לסיסמאות אילו. ביצוע הוראות אלה באופן סדיר יעלה את רמת השרידות העסקית בצורה משמעותית. ותמנע מצבים שונים של אובדן מידע עסקי ויקר.
למידע נוסף בנושא: גיבוי – הסבר ומילון מונחים וייעוץ, צרו קשר